Fertőző betegségek - Történeti visszatekintés 2.x

Fertőző II b.A pestis mellett, a másik leggyakrabban ábrázolt betegség a tuberkulózis.

A betegség szinte egyidős az emberiséggel, már egyiptomi múmiákon is kimutathatóak tuberkulotikus eredetű elváltozások. Az általános higiéniai viszonyok javulásával a múlt században egy ideig úgy tűnt, hogy a betegség visszaszorul, sajnos azonban napjainkban ismét emelkedik a megbetegedések száma. 

A 18., 19. században pedig a leggyakoribb betegségek egyike volt, számos művészt megihletve. Se szeri, se száma azoknak a könyveknek, ahol a szereplők tuberkulózisban szenvednek.

 


A Bűn és bűnhődés Katerina Ivanovnája, A varázshegy szinte összes alakja, Fantine a Nyomorultakból, hogy csak néhány példát említsünk. Ismert a melankólikus, tragikus szépség romantikus alakja, ami megjelenik számos operában, például Puccini Bohéméletében, Mimiként, Alexandre Dumas Kaméliás hölgyeként, akit egyben Verdi Traviatájában Violettaként látunk viszont.


Fertőzés II MunchKésőbb ez a romantikus megközelítés elveszett a TBC ábrázolásából, ahogy a betegség egyre szörnyűbb módon szedte áldozatait. Munch egyik legismertebb műve, a Beteg gyermek utalás a festő tragikus életére. Anyja, egyik fiútestvére és nővére is tuberkulózisban halt meg.A legújabb kor rettegett fertőző betegsége az AIDS. Az egyik legismertebb ezzel foglalkozó alkotás, a többszörös Oscar-díjas film, a Philadelphia valós eseményeken és karaktereken alapszik. De említhetnénk a biológiai fegyverektől, vagy az emberiséget elpusztító járványoktól való általános félelem szülte Vírus vagy 12 majom filmeket is.  Befejezhetnénk azzal, hogy kíváncsian várjuk, mi lesz a következő évtizedek művészeti alkotásait meghatározó betegség, ami elsőre tán morbidnak tűnhet, de azt is jelentené egyben, hogy sikerült hatásos védőoltást kifejleszteni a HIV ellen, illetve sikerült nemzetközi egyezségre jutni a biológiai fegyverek leszereléséről, ami legutóbb 2001-ben futott zátonyra, amikor is a Bush-kormányzat elutasította a Biológiai- és Toxinfegyver Egyezmény ratifikálását.


Felhasznált irodalom:

Dr. Kristen Kerksiek: The Art of Infection, INfection Research, 29 October 2009

Németh István: Mûvészet a pestis árnyékában. Ponticulus Hungaricus X. évfolyam 7—8. szám 2006. július—augusztus.

 


A témához kapcsolódó előző rész:

Fertőző betegségek - Történeti visszatekintés 1.