Fertőző betegségek - Történeti visszatekintés 2.x

Fertőző II b.A pestis mellett, a másik leggyakrabban ábrázolt betegség a tuberkulózis.

A betegség szinte egyidős az emberiséggel, már egyiptomi múmiákon is kimutathatóak tuberkulotikus eredetű elváltozások. Az általános higiéniai viszonyok javulásával a múlt században egy ideig úgy tűnt, hogy a betegség visszaszorul, sajnos azonban napjainkban ismét emelkedik a megbetegedések száma. 

A 18., 19. században pedig a leggyakoribb betegségek egyike volt, számos művészt megihletve. Se szeri, se száma azoknak a könyveknek, ahol a szereplők tuberkulózisban szenvednek.

 

Bővebben »

Fertőző betegségek - Történeti visszatekintés 1.

Fertőző bet.1Pablo Picasso írja: "A festés a naplóírás egy másik formája."

Valóban, a művészetek által megismerhető egy adott kornak a szellemisége, az embereket aktuálisan érdeklő problémák, az Ember viszonya az őt körülvevő Világhoz.

Egyes korok művészei, festők, zeneszerzők, szobrászok, írók, legújabban képírók a műveikben sokszor valamilyen betegséget ábrázolnak.

A száraz orvosi tények ismerete mellett, ezen alkotások által számos érdekességet fedezhetünk fel, hogyan befolyásolták közvetve gondolkodásunkat, de sokszor közvetlenül az emberiség történelmét is egyes korokban a legkülönbözőbb betegségek.

Bővebben »

Crohn betegség és a sebészet I.

Crohn1Ha valaki érintett, akkor sajnos tudja, hogy mi az a Crohn-betegség, sokaknak nem mond semmit ez a név. Érdemes beszélni róla, mert sajnos egyre többeket érint, és a fiatalok betegsége. Megtévesztő tünetekkel kezdődhet, sok kellemetlen panasz forrása lehet, de nem rosszindulatú betegség, azaz hétköznapi nyelven szólva nem rákos megbetegedés. A Crohn-betegség okáról sokan, sok mindent mondtak, írtak, és jelenleg is kutatják, de egy laikus szempontjából kevésbé lényegesek ezek az információk. Amikor a betegségeket osztályozzák, akkor az orvostanhallgatóknak már tanulmányaik elején elmondják, hogy minden szervnek vannak fejlődési rendellenességei, sérülései, gyulladásos megbetegedései, daganatos megbetegedései és egyéb. Nos, a Crohn-betegség az egyéb kategória megjelölést viselhetné, noha a szakirodalomban az inflammatory bowel disease (gyulladásos bélbetegségek, IBD), címszó alatt találja meg a nyájas olvasó.

Bővebben »

Crohn betegség II. A colonoscopia.

Crohn2Mi történik a kivizsgálás során, mire számítson a beteg?

A Crohn-betegség diagnózisát a vastagbél tükrözése során vett biopszia a szövettani vizsgálata mondja ki véglegesen. Tehát vastagbéltükrözést, azaz coloscopiát (colonoscopiát) kell végezni. Ez az első hallásra szörnyűnek tűnik, ezért néhány mondatot megér a vizsgálat menetének leírása.   

Bővebben »

Napsütés hatása a bőrre

mértékletes napozás több szempontból is előnyös. A napsugarak fertőtlenítik a bőrt, elősegítik a pattanások gyógyulását.

A hámsejtekben napfény hatására D-vitamin képződik, ami szükséges a szervezet normális kalcium-anyagcseréjéhez, a csontok szerkezetének épségéhez. A túlzásba vitt napozás azonban kifejezetten káros, mivel szárítja, rugalmatlanná teszi a bőrt, sietteti öregedését. Az ultraibolya sugarak károsítják a hámsejtek örökítő anyagát, növelik a bőrrák kialakulásának valószínűségét is.

Mindezek miatt nem szabad túlságosan hosszú időt tölteni a tűző napon, és napvédő krémet vagy tejet kell használni. Különösen a verőfényes nyári napok déli órái veszélyesek a leégés szempontjából, ezért ilyenkor nem tanácsos huzamosabb ideig fedetlen bőrrel a napon tartózkodni.  A világosabb bőrű és hajú, kék szemű emberek sokkal érzékenyebbek a fényre, hamarabb leégnek.  A napozószerek közül a leghatásosabbak a magasabb „faktorszámú”, az ultraibolya sugárzás ellen védő, vízálló naptejek és napkrémek. A napolajok rendszerint nem védenek az UV-sugárzástól, csak a bőr kiszáradását mérséklik.

Fontos, hogy napozáskor, napon való tartózkodáskor a szemünket is védjük, hiszen a szaruhártyát és a szemlencsét is károsítja a túlságosan erős napfény.
Bővebben »

Semmelweis Ignác (A magyar egészségügy napja )

Semmelweis Ignác (1818 Budapest- 1865 Bécs) *

 

A nagy francia polgári forradalom korszakalkotó hatása érezhető volt az orvosi- és a természettudományok fejlődésében egész Európában. Így Bécset sem kerülte el: új szellemi áramlatokat indított el és lerázta a tudományos kutatás bilincseit is.

 

korbonctan oktatását Rokitansky indította be és csak 1844-ben tették kötelezővé. Ezért nem véletlen, hogy ő,  valamint Skoda és Hebra tanárok, váltak később Semmlweis ügyének legfőbb támogatóivá. Az egyetem orvosi karának tanárai, akik Ignácot bevezették az orvosi hivatás elsajátításának rejtelmeibe és akik által nagy tudású orvossá válhatott Bécsben, a következők voltak: Kern, Wattman, Brücke, Carabelli, Rosas, Boer, Klein (Ignác későbbi főnöke a klinikán), Endlicher, Berres, Hyrtl, Raymann és mások…

 

Ezt követték pesti egyetemi évei. Tanárai itt: Rácz, Plenck, Lanhassék, Fabinyi, Bene, Csausz, Schordan, Fognio, Stahly, Weleczky, Birly, Bőhm, Stadler, Reisinger, Hoffner. A bécsi egyetem nem érezte magát felelősnek a pesti testvérintézet elmaradottságáért. Így történhetett meg, hogy az oktatás gyakorlati része elégtelen volt. A tankönyvek deák nyelven íródtak. A tanítás és tanulás szabadságát, majd a ténylegesen magyar egyetemet csak az 1848-49 évi szabadságharc (Ignác 3 fiútestvére vett részt a harcokban az osztrákokkal szemben), teremtette meg. A pesti egyetemről 1841 őszén visszatért Bécsbe és ott fejezte be tanulmányait. A "Semmel- Nazi" becenéven ismert budai sváb dialektusban beszélő magyar fiú doktorrá avatása 1844 május 21-én történt. "

 

Bővebben »

HCC II. Májrák

majrakElőző cikkünkben felvetettünk néhány kérdést, amelyekre most visszatérünk. Mi történik, ha valakinél májrákot, vagy ennek gyanúját állapítják meg? Mit tehet a beteg a saját érdekében? Nos, az esetek nagyobb részében, mint ez megállapítottuk a májrák májzsugor talaján alakul ki. Ez jelentősen nehezíti a kezelést, több ok miatt. Most csak egyet, a műthetőség kérdését kezdjük el elemezni. A nemzetközi szakmai tapasztalat alapján a májrák kezelésében a legjobb eredményt (a leghosszabb túlélést) a műtét jelenti. A későbbiekben beavatjuk az olvasót az ezzel kapcsolatos döntési folyamatokba A kezelés első, stratégiai lépése tehát az kellene legyen, hogy a kezelőorvos felméri: meg lehet-e operálni ezt a beteget?

Bővebben »

HCC I. Májrák

 

A májrák (orvosi latinban hepatocellularis carcinoma) a világon a hatodik leggyakrabban előforduló rosszindulatú /rákos/ megbetegedés, megelőzve a leukémiát és a méhtestrákot is. A betegségben több, mint hétszázezer szenved a világon; összehasonlítva a „ranglistát” vezető tüdőrákkal, ahol ez a szám másfél millió. Azonban a halálozást illetően rosszabb a helyzet, mert a tüdő-, és gyomorrák után ebben a májrák a harmadik, maga mögé utasítva nála gyakoribb, de jobban kezelhető vastagbélrákokat. A legtöbb európai országban létrejöttek olyan központok, ahol a betegséget több szakma orvosai összehangolt módon kezelik. Magyarországon egyelőre még nem tekinthető teljesen megoldottnak ez a kérdés.

A hepatocellularis carcinoma (HCC) kezelése összetett, és több szakmát is érintő csapatmunkát igényel.

Bővebben »

Nagyobb az FNH kockázata a fogamzásgátlót szedő nőknél II.

FNH IIFolytatjuk a gondolatmenetet. Van-e alternatív kezelés, vagy csak a műtét? Az alternatív kezelés alatt ezúttal nem valamilyen tápszer-, vagy étrendi kiegészítő alkalmazását értjük, hanem a daganat növekedés megakadályozását célzó, de nem sebészeti módszert. Van-e ilyen lehetőség? Mint a legtöbb „daganat"-nak, az FNH-nak is van tápláló ere. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a máj felé futó artéria (verőér) először jobb és bal lebeny felé ágazik el, majd a májon belül, mint egy fakorona ágai egyre kisebb és vékonyabb ágakra.

Bővebben »

Nagyobb az FNH kockázata a fogamzásgátlót szedő nőknél

fogamzasgatloAz általános orvosi tanulmányok során banális tényt, hogy a fogamásgátló tartós szedése a májban ún. focalis nodularis hyperplasiát (FNH) okozhat, mintha sokan elfelejtenék a praktizáló orvosok. Számtalan fiatal nő szembesül azzal, hogy egyéb okból készült, rutin ultrahang vizsgálat során a májában ’daganatot’ találnak. Ekkor kezdődik a kétségbeesés, s a keresgélés szakértő után. Pedig az FNH ismert jelenség, a májsejtek jóindulatú, és tokba zárt burjánzása, amely hormonális ingerre növekszik meg. Azonban az esetleg tapasztalatlan vizsgálóban rosszindulatú daganat képzetét is keltheti.

Bővebben »
1 / 7 oldal